Header Flag Image

O Fondaciji Sanela Diana Jenkins za Bosnu

Fondacija Sanela Diana Jenkins za Bosnu i Hercegovinu

Sanela Diana Jenkins

Sanela nije zaboravila zemlju u kojoj je rođena, o čemu svjedoči i osnivanje Fondacije Sanela Diana Jenkins za Bosnu u sjećanje na Irnisa Ćatića. Fondacija koja je usko povezana sa finansiranjem medicinske škole pri Univerzitetu u Sarajevu, ima za cilj pružiti finansijsku podršku osnivanju škola i sirotišta u Bosni. Pored toga, Fondacija pomaže izgradnju kuća za siromašne, osigurava nužnu pomoć i podršku u kriznim situacijama, te pomaže u čišćenju jezera i zagađenih područja u zemlji.

Fondacija je posvećena očuvanju dostojanstva, prosperiteta, pravde i nade u zemlji. Njeni angažmani obuhvataju oblasti diplomatije, filantropije, obrazovanja i prava, izgradnju bolnica, rekonstrukciju cesta, pružanje savjeta bosanskim liderima, finansiranje škola, doniranje medicinske opreme i sredstava, te uspostavljanje međunarodnog centra za pravdu kako bi ratni zločinci odgovarali za svoja djela. Fondacija je najveća organizacija ove vrste u Bosni koja se finansira iz privatnih izvora.

Četiri godine rata u Bosni donijele su teror i krvoproliće. Nakon četrnaest godina mira, zemlja se i dalje bori za oporavak. Čak i sada, budućnosti Bosne prijeti i to što evropski čelnici razmatraju ukidanje nekih ključnih postulata Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Iako je prošlo puno vremena otkada su sukobi zvanično gotovi, u velikom dijelu Bosne i Hercegovine i dalje se osjećaju posljedice rata. Ljudi se suočavaju sa siromaštvom. Stopa nepismenosti je skoro 30%. Pristup zdravstvenoj zaštiti je ograničen. Iza više od 200 000 hiljada ubijenih ostala je cijela jedna generacija djece bez roditelja. A veliki broj onih koji su krivi za sve ovo i dalje su na slobodi.

Vizija i misija

Fondaciju Irnis Ćatić osnovala je Sanela Diana Jenkins 2002. godine u sjećanje na svog dvadesetjednogodišnjeg brata kog su svirepo ubile srpske snage pred sam kraj rata u Bosni. Naziv Fondacije kasnije je promijenjen kako bi obuhvatio i druge Saneline angažmane, poput onih koji se tiču dobrotvornog rada i ljudskih prava.

Vizija Bosne i Hercegovine koju njeguje Fondacija jednaka je onoj koju je imao Irnis Ćatić. On je vjerovao u naciju čije vrijednosti počivaju na principima tolerancije, gdje djeca rastu slobodna od strahova uzrokovanih neznanjem i siromaštvom. Fondacija vjeruje da su za prosperitet Bosne potrebne dobre škole, transparentna vlada, stručne bolnice, sigurni putevi i pravda. Sve ovo sadržano je u projektima koje finansiramo.

U periodu od 2004 naovamo, Fondacija je podržala ili je u potpunosti finansirala više od 100 projekata, s posebnim naglaskom na obnovu razrušenih medicinskih i obrazovnih ustanova. Neki od tih projekata su:

  • Nabavka medicinske opreme za Klinički centar Univerziteta u Sarajevu
  • Obnova i rekonstrukcija puteva i kuća
  • Čišćenje rijeka od otpada u cilju očuvanja okoliša
  • Opremanje škola računarima.

Nakon što su se projekti Fondacije proširili na teritorij cijele Bosne, u skorije vrijeme fokus je stavljen na gradove Mostar i Goražde. U Mostaru je Fondacija osigurala laparoskopske hirurške instrumente za potrebe Regionalnog medicinskog centra. U Goraždu je Fondacija donirala računare osnovnim školama, te promovirala takmičenja u oblasti informatike kako bi potakla motiviranost kod đaka.

O Irnisu Ćatiću

Irnis Ćatić je rođen u Sarajevu, gdje je studirao ekonomiju prije nego je u njegovoj domovini počeo rat. Samo nekoliko dana prije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma Irisa su u ubile srpske snage u jednom selu u istočnoj Bosni. Iris je tada imao 21 godinu.

Kao i veliki broj mladih Bosanaca, njegovi snovi o porodici i uspješnoj karijeri prekinuti su prebrzo. Kroz osnivanje Fondacije, Irnisova starija sestra, Sanela Diana Jenkins, željela je sačuvati ljubav i nadu u Bosnu koju je on imao. Uz savjete i podršku svojih roditelja, Smaila i Rašide Ćatić, Sanela je uspjela da ostvari snove svog brata kroz projekte koje podržava Fondacija.